Om meg

Bildet mitt
Særdeles sportsinteressert familiemann og upublisert forfatter med to og en halv skrevne bøker på samvittigheten.

torsdag 6. mai 2010

Glimt av fremtiden

Petter northug inngår avtale med red bull
Aksel lund svindal har allerede inngått en avtale
Skiforbundet godkjenner svindals, northugs muntlig
Så blir northug bedt om å tenke gjennom dette
På bakgrunn av jacob lund og dnbnor
Hva er galt med red bull?
Bryr lund seg egentlig om dette, eller er det for å miste gullkalven?
Mest sannsynlig det siste.

Er det første blikket vi har fått på fremtiden?

Truls dæhli skriver i VG i dag at Northug kan forkludre sin egen merkevare og sitt eget omdømme. Han ber Northug se rundt seg for å oppdage hvem som tradisjonelt har sponset langrenn.
Denne sporten speiler tradisjonelle norsk sunnhetsidealer.

Så hvorfor er red bull interessert i å bruke millioner på Northug?

Hva kommer northug til å gjøre neste år?
Hva kommer eksisterende sponsorer til å gjøre når den største stjernen av de alle danner sitt eget lag?

Hvem blir igjen og hvor mange penger får de?

Er det lurt å bruke makt på denne måten?

Man kan mene hva man vil om det er lurt eller ikke for northug å inngå denne avtalen, men poenget er at den er allerede inngått, og siden lund svindal hadde fått sin godkjent lagde skiforbundet trøbbel på bakgrunn av en annen sponsor.

Spørsmålet er jo hvorfor de andre sponsorene klagde?

Når man er i stjernehimmelen som northug og noen få andre er har de mange muligheter for å sikre seg store beløp før karrieren er over.

Når det er så mange som satser på langrenn som i Norge, er det ikke rart at det blir flere profesjonelle lag. Se på Nederland og skøyter. Der er det de profesjonelle lagene som gjelder. Så blir man tatt ut til representasjonsoppgaver for landet sitt. Skøyter i nederland er vel like populært som langrenn i norge.

Er det et lite glimt av fremtiden vi har sett?
Et lite glimt av at Northug fra og med neste sesong danner sitt eget team, utenfor landslaget?

Noen som tør vedde i mot?

Han kan sikkert sikre store inntekter til laget og bygge opp et team som kan matche landslaget. Og ikke minst ha kontrollen på sponsorer og inntekter selv, uten å måtte bry seg om hva skiforbundet sier.

Truls dæhli skriver i VG i dag at Northug kan forkludre sin egen merkevare og sitt eget omdømme. Han ber Northug se rundt seg for å oppdage hvem som tradisjonelt har sponset langrenn.
Denne sporten speiler tradisjonelle norsk sunnhetsidealer.

Han har rett i ett poeng. Hvem som tradisjonelt har sponset langrenn.
Men hvem skal sponse fremtiden. For selv om langrenn fortsatt er en populær idrett, er det ikke tvil om at det er andre idretter som fenger mer for ungdommen.
Idretter hvor firmaer som Red Bull sponser.

Så når Red Bull går inn og sponser Northug er det fordi han er Mr. Rock&Roll i langrenn, den utvilsomt største stjernen i langrennshimmelen akkurat nå og de neste årene.
Det kan hende at langrennssporten trenger typer som Northug for at interessen skal holde seg de neste årene hos den yngre generasjon?
Uten at jeg har store vitenskapelige undersøkelser vil jeg tro at tradisjonsrike idretter som langrenn og skøyter har sin største supporterskare i alderen 40+
Da kan det hende at langrennssporten faktisk trenger Northug på landslaget, og ikke bry seg om at Red Bull sponser han.
Lund Svindal har jo allerede fått godkjent sin avtale med Red Bull. Alpint har et mye bredere og også yngre publikum og de som forstår seg på slikt sier at Red Bull og alpint går hånd i hånd markedsføringsmessig.
Produktet er jo godkjent i Norge. Koffein står ikke lenger på dopinglisten.
Hva er problemet, bortsett fra et moralsk spørsmål, konstruert av hvem?
Av sponsorene til skiforbundet?
Er det fordi de ikke vil identifisere seg med produktet, eller er det fordi gullkalven glipper?

Og forkludrer Northug sin egen merkevare når firmaer som Red Bull spytter inn millioner av kroner for å bli tilknyttet skistjernen? Hvem er det han forkludrer for? De som tradisjonelt har sponset langrenn? Kanskje målgruppen til Red Bull faktisk ikke bryr seg om de tradisjonelle sponsorene og at deres målgrupper føler at merkevaren blir forkludret?
Kanskje Red Bull synes det er helt greit, for deres målgruppe er en helt annen?

Når da skiforbundet bøyer av for makten og sponsorpresset og ber Team Northug tenke seg om en gang til skaper man mye unødig støy så lenge Lund Svindal har fått godkjent avtale med samme firma.

Derfor kan det godt hende at Northug neste sesong går for et profesjonelt team. Sponset av firmaer som tradisjonelt ikke har sponset langrenn. Fordi de ser verdien av merkevaren på en annen måte enn de som tradisjonelt har sponset en av Norges nasjonalidretter.
Kan hende de får inn enda mer penger?
Og hvis ungdommen identifiserer seg med Northug og Red Bull, mens de ”voksne” og de tradisjonelle sponsorene fortsatt vil ha typer som Gjermund Eggen, Vegard Ulvang og Oddvar Brå, så kan det hende vi er ved et veiskille?

Skøyteløperen Håvard Bøkko har jo også sagt at hvis Muller slutter ville han sterkt vurdere et nederlandsk profflag. For i Nederland hvor skøyter er like populært som langrenn i Norge er de aller største stjernene etablert i profflag.
Ådne Søndrål var jo på vei til et nederlandsk profflag før skøyteforbundet gravde dypt i lommer de ikke hadde for å sikre han en millioninntekt. Skøyteforbundet knakk nesten den økonomiske ryggen og slet økonomisk i flere år. Sett i etterkant kunne det kanskje være greit og latt han gå til et profflag?
Det kan godt hende at idrettsforbund med store stjerner faktisk ikke kan gi de største stjernene nok penger og godt nok opplegg?

Hva skjer så med laget som er igjen? Fuglene må vite, men det er jo ikke tvil om at de ikke vil få flere sponsorkroner enn før. Kanskje det da gis plass til andre som kan bli stjerner?
Kanskje landslaget bare blir et landslag. Konsentrerer seg om uttak og ledelse i representasjonsoppgaver som World Cup, VM og OL?
Resten av jobben er opp til det enkelte team.

Kanskje det hadde vært greit å ikke lage noe styr rundt denne avtalen? Kanskje det var viktig og fortsatt vise at Skiforbundet bør ha noe å si i forhold til private sponsorer?
Kanskje vi ikke er ved et veiskille likevel for noen allerede har valgt vei og er på vei dit de norske særforundene ikke ønsker at noen skal gå?

Kanskje Bøkko finner ut neste år at hvis han skal ta steget helt opp må han trene sammen med et nederlandsk profflag hvor nivået på hele laget er høyere?
Kanskje Northug nå er så forbannet på hele Skiforbundet at han allerede har bestemt seg for å etablere et eget lag? Hvem følger så med på dette laget? Tar han med seg flere av de beste løperene?

Kanskje vi har sett et glimt av fremtiden?
Kanskje hele denne saken for fremtiden vil være det som gjorde at de største stjernene vil ha styringen selv, på trener, støtteapparat, opplegg, lag, lagkamerater og ikke minst økonomien og sponsorene.

Hvem vet?
Fremtiden vil vise, glimt eller ikke 

Til neste gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar